Biznesowe menu nie musi zawierać wyłącznie kanapek czy słodkości. To doskonała okazja, aby uczestnikom przemycić porcję zdrowia. Dlatego też, profesjonalne firmy cateringowe starają się wzbogacić swoje menu o różnego rodzaju warzywa i owoce, które stanowią podstawę pysznych, lekkich i bardzo odżywczych sałatek i sałat.

Owoce w nowej odsłonie

Typowe wyobrażenie o owocach, wchodzących w skład menu cateringowego na przyjęcia biznesowe, to zazwyczaj estetycznie podane patery. Można iść o krok dalej i przygotować owoce w innej formie. Warto wykorzystać tutaj produkty sezonowe, ponieważ wówczas są one najsmaczniejsze i najbardziej dojrzałe. W okresie wiosenno-letnim można pokusić się o podanie owoców egzotycznych – arbuzów, ananasów, winogron czy śliwek.

Warto przygotować także orientalną sałatkę, której podstawą będzie kiwi, mango, banany, grejpfrut czerwony, winogrona bezpestkowe, świeży ananas, mandarynki, świeże owoce litchis, wydrylowane czereśnie, sok z dojrzałej cytryny i pomarańczy, jak równie imbir oraz zioła – kilka gałązek świeżej mięty czy bazylii. Wszystko pokrojone w estetyczne kawałki i polane sokiem z cytrusów z pewnością przypadnie do gustu każdemu uczestnikowi biznesowego przyjęcia. Całość można udekorować różyczkami z mandarynek czy winogronami.

Leśne owoce – udana propozycja na bankiet czy event firmowy

Świeże zioła nadają aromat i podkreślą smak owoców. Można wykorzystać także krajowe produkty – jeżyny, maliny, jagody czy porzeczki. To bardzo wdzięczne owoce, które rewelacyjnie smakują w każdej postaci. Można z nich przygotować gęsty jogurt lub też puszysty krem z dodatkiem musu owocowego. Furorę robią także owocowe galaretki czy puddingi z dodatkiem leśnych owoców. Odpowiednio schłodzone, można przelać do niewielkich kieliszków czy porcelanowych miseczek. Dekorację stanowić będą świeże zioła – mięta oraz kawałki owoców.

Warzywa – smaczne menu na przyjęcie biznesowe

Nie każdy lubi warzywa. Jednakże podane w odpowiedniej formie oraz starannie wyselekcjonowane mogą być wspaniałym dodatkiem do każdego menu na firmowe bankiety czy konferencje.  Na przyjęciu biznesowym powinny one stanowić jednak ważny element. Po pierwsze pięknie prezentują się na stołach. Po drugie – są zdrowie, lekkie i pożywne.

Warzywa nie potrzebują zbyt wiele obróbki cieplnej. Profesjonalne firmy cateringowe wybierają tylko te, pochodzące od najlepszych dostawców, dlatego też do ich przygotowania nie ma potrzeby używania zbyt dużej ilości przypraw czy dodatków.

Sałatki i sałaty na bazie warzyw nie muszą być specjalnie dekorowane, ich piękny kolor sam w sobie stanowi najlepszą ozdobę stołu. Sałatki warzywne można podawać zarówno w formie gotowanej na parze, jak i w surowej postaci. Wspaniałym pomysłem jest cukinia i dynia, które świetnie łączą się z wieloma dodatkami – drobiem, zielonymi sałatami oraz ziołami. Warto skorzystać z darów natury w postaci kapusty pekińskiej, różnego rodzaju sałat zielonych i czerwonych – rukola, endywia, roszponka, jak również młody szpinak – tak zwane liście baby. Tego typu sałatki świetnie smakują ze świeżymi ogórkami, pomidorami i oliwkami. Serwowanie w szklanych półmiskach, pięknie wzbogacą stoły i wniosą nowy, świeży dekoracyjny akcent.

Sałaty i sałatki – dlaczego warto stosować je w menu na przyjęcie biznesowe?

Wybór owoców i warzyw jako składników menu na przyjęcia biznesowe jest bardzo dobrym pomysłem. Po pierwsze – to wspaniała okazja, aby oczarować gości świetnym smakiem. Ponadto, to także alternatywa dla osób na diecie, które nie mogą spożywać ciast czy potraw wysokokalorycznych. Sałaty świetnie nadają się dla wegan i wegetarian oraz osób, które lubią spożywać mięsa w towarzystwie zielonych czy warzywnych akcentów. Menu warzywno- owocowe pozwala gościom korzystać z lekkich i pożywnych dań, które uzupełnią niedobory witamin oraz makro i mikroelementów, jednocześnie nie wywołają uczucia ciężkości i pełnego żołądka.

Profesjonalne firmy cateringowe wprowadziły warzywa i owoce, które stały się nie tylko modną propozycją na menu biznesowe, ale i zdrowym, lekkim dodatkiem, który pobudzi kubki smakowe każdego uczestnika przyjęcia firmowego.

Źródło: https://cateringowy.com/