10 powodów dla których warto jeść swojskie wędliny

Polska to nie tylko raj turystyczny i setki miejsc do odwiedzenia, ale również wspaniałe jedzenie, które wywodzi się z tradycji. Polskie produkty, w szczególności te mięsne znane są na całym świecie. Szczególnym uznaniem cieszą się swojskie wędliny.

Polska żywność to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli naszego kraju na świecie. Tradycyjne formy produkcji, brak stosowania konserwantów oraz ulepszaczy, a także produkty wyrabiane często w gronie rodziny – to wszystko sprawia, że biorąc do ust wędlinę czy kiełbasę czujemy wszystko to, co w nich najlepsze. Swojskie produkty (nie tylko mięsne) są doskonałą alternatywą dla masowo produkowanej żywności, którą można kupić w marketach. Zwolennicy swojskiego jedzenia podkreślają nie tylko bardzo dobry smak wędlin i kiełbas, ale również ich wpływ na zachowanie zdrowia oraz dobrej kondycji fizycznej. Istnieje wiele powodów, dla których warto kupować rodzime, swojskie wędliny. Wśród nic możemy wymienić:

1. Lepszy smak

Swojskie wędliny, np. od producenta firmy Kiszeczka charakteryzują się różnorodnym, wyjątkowym smakiem. Smak ten jest intensywny i nie zanika krótko po włożeniu wędlin do lodówki. Kosztując tego rodzaju wyrobów z łatwością możemy przypomnieć sobie smak dzieciństwa.

2. Wspaniały wygląd

Swojskie wędliny oprócz tego, że świetnie smakują to jeszcze bardzo elegancko wyglądają. Mając przed sobą szynkę, salami, schab domowy pieczony czy cielęcinę faszerowaną możemy być pewni, że te właśnie produkty pięknie ozdobią nasz stół. Swojskie, rodzime produkty nie wyglądają jak jednolita, bezbarwna masa mięsa – emanują kolorami zachęcając do ich spożycia.

3. Różnorodność

Doskonale wiemy, że klienci w wędlinach czy kiełbasach cenią sobie różnorodność. Rzetelni producenci, jak Kiszeczka wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów rozumiejąc, że potrzeby są różne i należy je zaspokoić. Dlatego oferta to między innymi: wędzonki i szynki, wędliny pieczone, suche i dojrzewające, wędliny delikatesowe, a także podrobowe i garmażeryjne. Wszystko smaczne i najwyższej jakości.

4. To nie jest produkt masowy

Swojskie wędliny od polskich producentów zdecydowanie nie są produktem masowym i skierowanym do osób, którym obojętny jest smak oraz wygląd tego, co leży na stole. Swojskich wędlin często nie można kupić w supermarketach, a są dostępne w małych, regionalnych sklepach.

5. To nie jest produkt wysokowydajny

Czytając etykiety umieszczane na opakowaniach produktów, w tym na opakowaniach wędlin (popularne produkty plasterkowane) często można wyczytać, że produkt jest wysokowydajny. Za tym stwierdzeniem najczęściej kryje się różnego rodzaju chemia dodawana do wędlin w celu poprawienia ich trwałości, smaku i wyglądu. Przy swojskich produktach nie ma możliwości stosowania takich praktyk.

6. Tradycyjna metoda przygotowania

Swojskie wędliny przygotowane są w oparciu o wieloletnie receptury, często znane wyłącznie producentom. Dzięki temu każda z wędlin charakteryzuje się bogactwem smaków oraz aromatów. Nie są to produkty nijakie, charakteryzujące się wyłącznie monotonnym smakiem lub brakiem smaku.

7. Brak konserwantów

Naturalność to największa zaleta swojskich wędlin. Produkowane są wyłącznie na bazie sprawdzonej receptury z mięsa najwyższej jakości. Nie zawierają konserwantów, ulepszaczy, aromatyzatorów czy regulatorów smaku.

8. Lepszy wpływ na zdrowie

Smaczne swojskie wędliny zdecydowanie poprawiają kondycję fizyczną. Zawdzięczamy to dzięki tradycyjnym metodom wyrobu oraz braku konserwantów i ulepszaczy. Zdrowe wędliny to lepsze życie.

9. Bezpieczeństwo dla rodziny

Tradycyjnie przygotowane, swojskie wędliny są całkowicie wolne od konserwantów, a tym samym bezpieczne dla rodziny. Mogą je bez obaw spożywać małe dzieci, dostarczając tym samym sobie energii potrzebnej do rozwoju, nauki i zabawy.

10. Idealne do innych przekąsek

Smaczne jedzenie to oczywiście nie tylko wędliny, ale również kiełbasy czy sery. Swojskie wędliny oprócz swoich oczywistych walorów smakowych i zapachowych idealnie komponują się z innymi produktami, tworząc niezapomniane i wyjątkowe kompozycje.

Źródło: Kiszeczka.pl – Wędliny domowej roboty