Czekolada bezapelacyjnie dodaje energii i poprawia humor, dlatego stanowi ulubioną słodką przekąskę dla milionów ludzi na całym świecie. Warto podkreślić, że może być spożywana na różne sposoby, a ponadto istnieje niemal niezliczona liczba jej rodzajów. Proces produkcji czekolady obejmuje szereg skomplikowanych czynności. Co więcej, w zależności od typu czekolady, wspomniany tok produkcji znacznie się różni. Jak zatem przebiega proces wytwarzania dwóch najpopularniejszych typów czekolady – twardej i pitnej? W tym przypadku występuje całkiem sporo różnic, przykładowo w samej charakterystyce procesu oddzielania substancji zawartych w ziarnach kakaowca.

Chrupiąca czekolada twarda

Naturalna czekolada, w której podwyższono zawartość masła kakaowego, nazywana jest z francuskiego kuwerturą. W toku jej produkcji zwiększa się ilość tłustego składnika tak, aby jego ogólna zawartość w produkcie wynosiła ok. 31%. Masło kakaowe, które podczas produkcji twardej czekolady zostaje dolane do mieszanki kakao, cukru i opcjonalnych aromatów, nadaje produktowi końcowemu wyjątkowego połysku oraz charakterystycznego „trzasku” podczas łamania tabliczki. Twarda czekolada wykonana bez użycia kakao to tzw. kuwertura biała. Co więcej, kuwertura może być tworzona także w bardziej nietypowych kolorach (np. różowym, czerwonym, niebieskim) w zależności od potrzeb producenta. W każdym przypadku zmielona śruta z kakao musi zostać wcześniej rozgnieciona i poddana konszowaniu. Pod koniec tego procesu dodaje się do mieszanki wspomniane już masło kakaowe. Całość podlega następnie procesowi tzw. temperingu. Temperowanie obejmuje dokładne mieszanie, delikatne podgrzewanie oraz ochładzanie masy czekoladowej. Na koniec mieszanina jest wlewana w odpowiednie formy lub automatycznie dozowana przez automatyzowane maszyny w celu pokrycia cukierków czy pralinek w warunkach przemysłowych.

Aromatyczny, słodki napój czekoladowy

Aromatyczny napój czekoladowy dostępny jest w wielu zróżnicowanych wersjach. Nieodłącznym składnikiem takiego deseru jest naturalna czekolada, stanowiąca główny dodatek do bazy pitnej, utworzonej z tłustej śmietanki i krowiego mleka. Do wytworzenia oryginalnej czekolady pitnej wymagane jest prawidłowe przeprowadzenie fermentacji oraz suszenia ziaren kakaowca. Kakao następnie zostaje poddane dokładnemu oczyszczaniu oraz prażeniu w wysokiej temperaturze. Tak przygotowane ziarna są rozłupywane, a następnie wytłacza się z nich tłuszcz kakaowy, z którego może być wytworzona przykładowo czekoladowa kuwertura. Pozostałą suchą resztkę ziaren mieli się i suszy, a następnie wytwarza się z nich czarny proszek, który może zostać zmieszany z różnymi dodatkami (najczęściej cukier lub mielone orzechy). Czekoladowy proszek dodaje się do mieszanki gorącej śmietany i mleka, a całość wypija na gorąco.

Różnice pomiędzy przedstawionymi rodzajami czekolady są widoczne na poszczególnych etapach produkcji oraz w sposobach ich wykorzystywania. Pomimo odmiennej formy spożycia, oba rodzaje czekolady cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie.

źródło: octochocolate.pl –  raw cocoa czekolada