Do momentu rozwojowego kur niosek  należy dostosować sposób karmienia. Stąd też wyróżniono dwa okresy żywieniowe – okres odchowu i okres nieśności – a wraz z nimi przygotowano specjalne wskazówki dotyczące żywienia drobiu. Rodzaj paszy dla kur, a także ilość i częstotliwość karmienia mają ogromny wpływ na to, czy hodowla osiągnie wielkość i jakość jaj zgodne z oczekiwaniami i normami. Poniżej przedstawiamy, jakich zasad dotyczących żywienia drobiu należy przestrzegać w poszczególnych okresach.

Żywienie w okresie odchowu

Okres odchowu stanowi czas, w którym młode kury intensywnie rozwijają się i rosną, najważniejsze więc, by dostarczyć im pełnowartościowe białko. Jest to istotne także ze względu na osiągnięcie dojrzałości płciowej w odpowiednim momencie. W tym miejscu jednak należy zwrócić uwagę, aby nie karmić kurcząt zbyt intensywnie, ponieważ może to być przyczyną szybkiego osiągnięcia okresu nieśności, co często przyczynia się do znoszenia jaj o niezadowalającej wielkości. Zadbać należy o pasze dla kur bogate we wszelkie niezbędne składniki odżywcze – ich braki skutkują zahamowaniem wzrostu kurcząt, dużym zużyciem paszy i zwiększenia ryzyka zachorowań. Wyważona musi być również zawartość węglowodanów w mieszankach, ponieważ ich nadmiar prowadzić może do utuczenia ptaków i osłabienia nieśności.

Paszę dla drobiu przeznaczoną dla tego okresu żywienia można podawać od pierwszych dni życia. Warto wybrać mieszanki przemysłowe pełnoporcjowe, które na tym etapie powinny mieć formę kruszoną. Od 5 tygodnia można podawać kurczętom mieszankę sypką, która będzie już wolniej wyjadana oraz dokładniej i wolniej trawiona. Jeśli chodzi o chów przyzagrodowy początkowo można podawać kaszę kukurydzianą, płatki owsiane i rozdrobnioną zielonkę, następnie w celu uzupełnienia białek podaje się pokruszone skorupki jaj. Od 4 tygodnia drób karmi się ziarnami zboża lub śrutami zbożowymi, jednocześnie podając mieszanki witaminowo-mineralne.

Okres nieśności a żywienie drobiu

W tym okresie należy dostosować żywienie kur do masy ich ciała. Rasy o niewielkiej masie charakteryzują się szybką przemianą materii, dlatego należy im podawać paszę o dużej ilości węglowodanów. Z kolei kury typu ciężkiego mogą szybko otłuszczać się, jeśli mają ciągły dostęp do pokarmu. Powinno się zwrócić uwagę na zawartość i proporcje wapnia do fosforu w paszy, która pozwoli uzyskać odpowiednią twardość skorupek, a także na dopasowanie ilości białka do intensywności nieśności. Dodatkowo uwzględnia się również zapotrzebowanie na energię, które uzależnione jest od temperatury oraz systemu chowu. W przypadku chowu intensywnego należy opierać się na pełnoporcjowych mieszankach przemysłowych i mieszankach witaminowo-mineralnych, które pokryją zapotrzebowanie na składniki niezbędne do prawidłowego produkowania jaj. Natomiast chów ekstensywny bazuje zazwyczaj na produktach dostępnych w gospodarstwie – ziemniakach, suszach z zielonek i wielu warzywach, a także na pożywieniu dostępnemu na zielonych wybiegach.

Źródło: Bas-Pol.pl – producent paszy